Hilde Degraen

bijentherapie…

Als imker kan je niet steeds vermijden dat je wel eens gestoken wordt tijdens je werkzaamheden aan een bijenvolkje.
Leuk om te weten dat er een bijen-therapie of apitherapie bestaat die werk t met bijengif. Dit is gebaseerd op onderstaande gegevens:

Men heeft ontdekt dat de gifproductie ten nauwste verbonden is met het voorhanden zijn van pollen in de bijenvoeding. Bijengif is een afbraakproduct van polleneiwit.
Niet iedere bij heeft een giftige angel: jonge bijen hebben nog geen gif en oude bijen nog maar weinig. De voorjaarsbijen die met veel stuifmeel opgegroeid zijn, hebben het meeste en ook het beste gif.
Bijen die zijn opgegroeid zonder pollen hebben geen giftige angels.
Pas tussen de 15de en de 20ste dag wordt het gif in de gifklier gevormd en in de gifblaas opgeslagen. Het druppeltje gif van een bij weegt 0,1 – 0,35 milligram. Als het opdroogt, blijft er circa 0,1 milligram droog gif over.

SAMENSTELLING VAN BIJENGIF

Er zijn veel vliegende insecten die een giftige beet hebben, maar omdat de honingbij door mensen gehouden wordt en makkelijk te kweken is, wordt het gif van de honingbij het meest gebruikt voor behandeling van aandoeningen bij mensen.

Bijengif is erg complex van chemische samenstelling. In essentie is het opgebouwd uit proteïnen (50%), en tot op heden nog niet helemaal onderzocht. De samenstelling is afhankelijk van 4 factoren: de nectar (die de bij verzamelt), het stuifmeel (de pollen waarmee de bij zich voedt) en de leeftijd van de bij alsmede de soort.

Mellitine, een haemolytisch peptide, is een bestanddeel dat voor 40 tot 50% het drooggewicht van het bijengif representeert. Het Moleculaire Gewicht (MG) van dit bestanddeel is 2.840 en veroorzaakt voor het grootste deel de pijn en de shock (toestand). Het veroorzaakt een reinigingseffect, dat direct zou kunnen resulteren in een geleidelijke afname van de rode cellen en het intensiveert het effect van het Fosfolipase A2, een van de andere actieve bestanddelen in bijengif. Het Mellitine zelf is licht allergeen en veroorzaakt een lichte toename van de soortelijke IgE-antilichamen verhouding in 25 tot 50% van de allergische gevallen. 
Samengevat: Mellitine veroorzaakt pijn en jeuk, heeft sterke bacteriëndodende en cytotoxische eigenschappen, veroorzaakt ontstekingsverschijnselen (zwelling, jeuk, warmte en roodheid) door het vrijkomen van Histamine, stimuleert de hypofyse om ACTH te produceren dat de adrenaline-klieren stimuleert om cortison te produceren, wat een onderdeel is van de lichaamseigen genezingsreactie, is 100 keer krachtiger als ontstekingsremmend middel dan hydrocortison, zoals getest op ratten met artritis (Nature 1974).

Apamine heeft een MG van 2.036 en is vertegenwoordigt in een verhouding van 2 tot 3% van de totale gifmassa. Het is ontstekingsremmend, neurotoxisch en het prikkelt het centrale zenuwstelsel. 
Samengevat: Apamine blokkeert Ca2+ afhankelijke K+ kanalen, verbetert de lange termijn synaptische transmissie, verkort de duur van het actiepotentieel van een zenuw.

Peptide 401 (of MCD peptide ofwel verticale cel dekristalliserend peptide dat histamine vrijmaakt in de mastocyten) vertegenwoordigt ook 2 tot 3% van de totale gifmassa. Met een MG van 2.588 is het uiterst ontstekingsremmend.

Adolapine (1% van de gifmassa, met een MG van 11.500) is ontstekingsremmend, koortsremmend en is een neurotransmitter met een pijnstillend effect.

Bijengif bevat ook enzymen, waaronder Phospholipase A2 (met een MG van 19.000, het representeert 10 tot 12% van de totale gifmassa), dat samen met hyaluronidase het weefsels beter doordringbaar maakt. Het maakt de verbindingen tussen cellen losser, waardoor het weefsel of de extracellulaire ruimte beter doordringbaar wordt. Dit zorgt ervoor dat de geneeskrachtige stoffen makkelijker de beschadigde cellen kunnen binnendringen en dat giftige- en afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden. Dit is bijzonder belangrijk bij reumatische problemen. Het hyaluronidase is een krachtig allergeen. Meer dan de helft van de bijengif-allergische patiënten ondervindt daadwerkelijk een sterke IgE-reactie als gevolg van dit bestanddeel.

Verticale cel dekristalliserend Peptide veroorzaakt het vrijkomen van histamine dat ontstekingsverschijnselen veroorzaakt. Het is, voor zover bekend, het meest krachtige aanvalopwekkend middel als het geïnjecteerd wordt in de hersenen (niet hersenoverstijgend). Tevens vergroot het het korte termijngeheugen bij ratten (Maze test).

Tot slot, Catecholamines (in het bijzonder Noradrenaline), Dopamine en Histamine zijn de actieve aminen van bijengif. Desondanks zouden de ontstekingsremmende eigenschappen van Apamine (de toename van Cortisolemia) gericht tegen Histamine, kunnen verklaren waarom een individu zich snel beter voelt vlak na de beet. Dopamine is een neurotransmitter die de motorische functie vergroot. Het is onvoldoende aanwezig bij patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson en excessief aanwezig bij psychotische patiënten die behandeld worden met neuroleptische medicijnen. Dopamine, samen met Serotonine en andere Catecholamines, worden aangeduid als factoren bij grote depressie.

Bijengif bevat ook Fosfolipides, naar verhouding 4 tot 5%. De koolhydraten representeren minder dan 2% van het gewicht.

Meer info: http://www.wellness-4-you.be/behandel-centrum/bijen-therapie.htm

Andere bijenproducten:

heldere net geslingerde honing

leeg darrenraat en ontzegelwas wordt gesmolten, het is de fijnste was om te verwerken in cosmetica

gesmolten en gezuiverde ontzegelwas.

Oudere bijenwas wordt herwerkt tot kaarsen; zo zie je maar van een bijenvolkje wordt werkelijk alles ingezet voor gebruik.

Plaats een reactie